Bilkakrydsets historie

I krydset mellem Anelystvej, Tilst Skolevej og Viborgvej lå der før Bilka en mindre samling huse. Området hed oprindeligt Todderup Mark og det lå et godt stykke uden for Tilst.

I 1950'erne lå på det ene hjørne Århus Oplands Maskinfabrik, som solgte og reparerede landbrugsmaskiner. I 1969 blev forretningen overtaget af firmaet RIMAS, der solgte landbrugs- og entreprenørmaskiner. I 1985 købtes forretningen af brødrene Riisgaard, som etablerede en forretning med salg af nyere og brugte biler. Brdr. Riisgaards forretning eksisterer endnu.

På den anden side af Tilst Skolevej lå Børge Carstensens kombinerede Bedemands- tømrer- og snedkerforretning, hvor der i dag ligger en begravelsesforretning. I 1986 åbnede Skjødts Ejendomskontor, den nuværende Danbolig.

BILKA

I 1970 åbnede på den anden side af Viborgvej et nyt lavprisvarehus - det største, man hidtil havde set i Danmark. Det kom dog bag på de fleste at, Bilka var et kæmpemæssigt moderne supermarked. Man havde troet, at det kun var en slags lagerudsalg.

Kundetilstrømningen var enorm. På selve åbningsdagen kom der omkring 50.000 kunder, og det skabte et enormt trafikkaos. Folk parkerede deres biler i det nye parcelhuskvarter Skjoldhøjparken til gene for kvarterets beboere. Der holdt lange bilkøer på Viborgvej, som nåede helt ind til Ringgaden! Der blev kort tid efter Bilkas åbning sat lysregulering op i det kryds, som i folkemunde hurtigt fik navnet "Bilka-krydset".

Bilka blev dog en stor forretningsmæssig succes, og det blev allerede i 1973 udvidet fra de oprindelige 12.000 kvadratmeter til 18.000 kvadratmeter. Bilka var dengang som nu en del af Dansk Supermarked-gruppen.

Bilkakrydset i 1970. Kort tid efter åbningen af Bilka blev der opsat lysregulering i krydset. Til venstre i billedet ses maskinforretningen RIMAS.

Bilka, år 2001

   
Mercedeskrydsets historie

Før 1989 lå der i området omkring Mercedeskrydset kun nogle gartnerier. Krydset hed i folkemunde "GASA-krydset" efter det nærliggende GASA Århus.

I 1989 åbnede autoforhandleren Bohnstedt-Petersen fra Risskov et stort bilcenter på hjørnet af Holmstrupgårdsvej og Viborgvej. Bilcenteret var dengang et af Danmarks største, og det forhandlede mærkerne Mercedes og Mitshubishi. Centeret blev indviet med et brag af et arrangement, og det vakte opsigt at centeret havde egen kunstudstilling med skiftende udstillinger af lokale kunstnere. Bilcenteret blev siden overtaget af Bache A/S.

Fra midten af 1990'erne gik udviklingen stærkt. Der opførtes en McDonalds Restaurant og en Texaco Servicestation overfor bilcenteret.

Mellem Bilkakrydset og Mercedeskrydset er der efterhånden dannet et helt strøg af afdelinger af de store landsdækkende og internationale butikskæder.

Der ligger i dag afdelinger af blandt andet Harald Nyborg, Idé Møbler, Garant Gulve, Stof & Stil, Kreativ Hobby, BabySam, BabyVest, Quick Pot, Dansk Bilglas og Dyrenes 1 og alt.

Anelystparkens historie

Baggrunden for de mange nye forstads-forretninger i Tilst i 1990'erne var åbningen af motorvejen i 1994. Motorvejen gav Tilst-Mundelstrupområdet en meget mere central placering rent traffikalt. Kommunen valgte derfor at satse på Tilst som nyt vækstområde.

Allerede da motorvejsprojektet var besluttet i 1988, udlagde Århus Kommune et stort område til et helt nyt erhvervskvarter, Anelystparken. Beslutningen mødte dog en del lokal modstand, og området blev nedsættende kaldt "entreprenør-ghettoen", fordi man var bange for, at kommunen ville sende byggelystne entreprenører direkte til Tilst med en byggetilladelse i hånden.

Anelystparken blev dog realiseret trods modstanden, og erhvervsgrundene blev hurtigt solgt. Samme år som motorvejen blev indviet, åbnede byggemarkedskæden Bauhaus en forretning i Anelystparken, og siden er der kommet et væld af nye kæde-forretninger og erhvervsvirksomheder i området.

Af nuværende forretninger kan nævnes Toys'r'Us, Brantano Footwear, Jysk Sengetøjslager, Super Radio, Megafona, Køkkenland, Magasin Outlet og Synoptik foruden to banker og et posthus.

Mercedesforhandler Bache A/S Århus

Mercedeskrydset og Familierestauanten McDonalds

MegaFona i Anelystparken

   
De mange store forstadsforretninger i Tilst har efter motorvejens åbning sat sit tydelige forstadspræg på Tilst-området. Forretningerne har ikke nogen særlig tilknytning til lokalområdet, for kundegrundlaget er hele Østjylland. Til gengæld har de et stort udvalg og rigeligt med parkeringspladser.

Mange af butikskæderne er desuden verdensomspændende kæder ejet af multinationale selskaber. For eksempel er både McDonalds og legetøjsforretningen Toys'r'Us amerikanske kæder drevet på franchise-basis, Brantano Footwear er en belgisk kæde, Bauhaus er en schweizisk kæde og Køkkenland er en kæde under det norsk/brittisk ejede Elkjøb.

Ikke Aktiv