Erindringer fra julen 1944 den sidste krigsjul fortalt af en beboer
Vare manglen var på denne tid meget mærkbar, og der var dette år ingen ekstra tildelinger af sukker og mel. Til julen 1943 havde der været en ekstra tildeling af 1. kg. sukker og 500 gram mel sådan at julebagning var sikret.
Husmødre der ville bage klarede sig ved i nogle uger før bagningen at skære ned på sukker forbruget og på den måde spare sukker op til bagningen. Ved skifte vis at være sur og meget venlig kunne den lokale slagter lokkes til at udlevere et par kvarte kilo fedt til at koge klejnerne i. 
På grund af vare manglen florerede byttehandlerne også fra annonce spalterne i aviserne fra den tid har vi hentet følgende eksempler f.eks. cykeldæk var på den tid en stor mangelvare.

Engelsk sætter, han,  7 mdr., med stambog, der har overstået hundesygen sælges eller byttes med overfrakke, habit eller andet.
Cykeldæk byttes for shag tobak eller løber, rustfarvet møbelstof, gardin af gammel kvalitet, herre- damerøjsere eventuelt også en dyne.
Landmændene solgte frisklagte æg og ænder direkte til forbrugerne, det gav stor mangel på disse ting i butikkerne.
Betalingen til landmanden kunne være kontanter men her kunne også betales f.eks. med cykeldæk eller andre gode sager som ikke kunne købes i butikkerne.
Lå man inde med stor frugtede nødder kunne disse byttes for både cykeldæk, cigarer og cigaretter. Prisen på 1 kg. valnødder var i 1944 40 kroner,  hasselnødder kostede 32 kroner og mandler kunne slet ikke skaffes mere. 

Men hvis man havde fantasien i orden klarede man sig og det blev alligevel en god jul.

"Jul" som en Libanesisk familie her i Tilst fejre den

Vores kilde fortæller, at hun og hendes mand er muslimer, de kommer fra Libanon, fra en gruppe der mener, at børnene først skal tage stilling til deres religion, når de er blevet store nok dertil. Børnene er med til skolens julefest, og de må også deltage i skolens gymnastik timer.
Ramadanen slutter lige op til vores jul, så holder de familiefest i tre dage og spiser god mad bl.a. risalamande, og de får slik og pebernødder o.s.v., de får også julegaver, men de har ikke juletræ.
Der er en anden gruppe Libaneser, som mener at det at holde jul og gå til gymnastik er strengt forbudt. Det ligger i luften at der er nogle spændinger de to grupper i mellem.

Jeg vil gerne bidrage med denne lille erindring om julen.

Jeg mindes særligt den 23. december lille juleaften. Det var en travl dag her på i mit barndomshjem et lille husmandssted. Om eftermiddagen blev der ryddet op og gjort rent i udhuse og stalde. De markredskaber der endnu stod ude blev bragt hjem og i hus. Min far fortalte hvis markredskaberne stod ude julenat ville Jerusalems skomager sætte sig på dem og der vil næste år blive misvækst og den kommende høst dermed ødelagt. Selve lille juleaften blev der bagt æbleskiver og vi fik pebernødder, æbleskiver, saftevand, puns og kaffe. Der blev læst højt og vi spillede alle et spil. Jeg husker denne aften som noget ganske særligt meget stemningsfuld næsten mere hyggelig end selve julen.

Bodil J. Tilst

Herunder følger en række beretninger om juletraditioner og tanker i forbindelse med julen skrevet af elever fra 7A på Skjoldhøjskolen år 2000.

  Julen
Den fireogtyvende december, juleaftensdag, går vi til kirke. Jeg er katolik så jeg tager ikke lige op i Skjoldhøj Kirke ,som er den tættest på, men ind til Sankt Knuds kirke i byen. Jeg synes ikke personligt det er spændende, men det er noget vi gør hvert år. I kirken bliver der prædiket og vist krybbespil. Bagefter tager vi hjem.
Mine forældre begynder på maden. Der skal laves meget mad, da vi får mange gæster. Et par timer senere lugter der godt af mad, udenlands. Gæsterne kommer omkring klokken seks, der bliver snakket meget og lidt efter spiser vi. Det er årets mest hyggelige middag.
Senere bliver der sunget julesange og lavet mange andre sjove ting. Mine forældre, som bare ikke kan lægge kameraet fra sig, tager billeder hele tiden, lige meget hvad man gør, men jeg har vænnet mig til det.
Til sidst men ikke mindst bliver der åbnet julegaver. De fleste af tingene har man ønsket sig og bliver så rigtig glad. Men der kan komme én skuffelse på et tidspunkt, og så ved man ikke rigtigt, hvordan man skal reagere. Jeg prøver det hvert år, og bliver alligevel ikke bedre til at se glad ud.

Men det var så min jul. Glædelig jul og godt nytår. Joshtyn

Mine juletraditioner

Den første december laver vi kalenderlys, advenskrans og juledekorationer og hver søndag får jeg adventsgave .
Midt i december henter vi et juletræ og sætter det op inde i stuen og pynter det og vi laver også konfekt.
Vi ser også julekalender, men det gider jeg ikke mere,
Og jeg får penge til julegaver.
Det ene år holder jeg jul ved min farmor og det andet år ved min mormor.
Den 23.december om aftenen får jeg en lille gave.
Juleaftensdag gå ser vi fjernsyn og gør os klar til om aftenen.

Michal F.

MIN JUL

I min jul har vi ingen traditioner, bortset fra at min mor har pyntet op med julepyntet første søndag i advent hver år.
Vi fejer jul ligesom alle almindelige mennesker med julepynt, hygge og julekalender. Julen er en god måned fordi den er så hyggelig og stille, og man glæder sig meget til juleaften. Man får adventsgaver, og man får som regel noget godt og noget, som man
kan bruge.
Det hyggelige og det gode ved julen er også, at man får brunkager,
pebernødder og risalamande. I min jul er jeg også ude at købe gaver til min familie. Jeg har tre søskende, som jeg køber julegaver til med min mor. Min lillebror og lillesøster har nogle dyre ønsker i år, så jeg kan ikke give dem deres ønsker, men det kan min mor.
Jeg håber også at jeg får mine ønsker opfyldt. Når det endelig bliver juleaften plejer vi at få flæskesteg, rødkål, brun sovs, kartofler og brune kartofler, og til dessert får vi risalamande med mandelgave. Og når vi har spist, skal vi danse rundt om juletræet og pakke gaver op.

OG DET VAR SÅ MIN JUL!!!

Michael R.

JULEAFTEN

Det første der sker juleaften hjemme hos os er, at vi spiser og efter maden sætter vi os lige ned og  ser lidt fjernsyn.
Efter en lille halv time begynder vi at synge og danse rundt om juletræet og efter det begynder vi så at pakke vores gaver ud en ad gangen skiftevis, lige indtil der ikke er flere tilbage.
Til sidst ser vi lidt på, hvad vi har fået og hvad vi helst gerne vil have byttet, men aftenen er ikke slut endnu, for nu sætter vi os og snakker lidt hvor vi så derefter går i seng cirka klokken et-halvto, da vi er temmelig trætte.

DET VAR SÅ MIN JUL

Nikolaj V.

Jul i Danmark.

Julen er en gammel tradition her i Danmark. Næsten alle danskere fejrer julen. Noget af det typiske ved julen er juletræet. I hvert hjem kommer der et grantræ, som bliver pyntet fint!
Det gør der også hjemme hos os. I min familie har vi altid haft et juletræ, vi plejer at få det ca. 1 uge før juleaften. Vi pynter det med alt muligt så som: hjerter, kræmmerhuse, flag, engle, nisser, glaskugler og meget mere.
I julen spiser vi også risengrød, det har vi også altid gjort! Der hører en masse særligt mad med til julen. Mange mennesker køber forskellige nødder og hælder dem op i en skål, som man kan gå og spise af. Ellers så hører mandariner også julen til. Jeg tror også at de fleste forbinder sådan noget som kanel, nelliker, svesker og dadler med julen.
Hjemme hos os laves der også altid juledekorationer. Enten går vi i skoven og finder det der skal bruges eller også køber vi det ind. Vi laver ca. 3-4 stykker hvert år. En til kalenderlyset, en anden er adventskransen, en tredje laver vi for at have en til at stå til pynt, og den fjerde laver vi af det der er blevet tilbage.
Jeg får adventsgaver hver søndag og det gør alle de andre fra min klasse også, det er vel også en slags tradition! Nogle får en lille gave hver dag og når man er lille får man hængt en julestrømpe op som ”nissen” så lægger gaver i om natten, så børnene vågner op til en gave hver dag!
Den 23. eller den 24. lægger man alle julegaverne under træet og så venter man ellers bare spændt på, at man må åbne dem. Og det må man først om aftenen den 24. december alias juleaften.
Selve juleaften går vi altid rundt i køkkenet og laver god mad eller også ser vi fjernsyn, der er altid et eller andet julesjov indtil vi skal spise en stor julemiddag i familiens skød. Vi plejer at få flæskesteg og and med svesker og æbler og så får vi brune kartofler, hvide kartofler, rødkål og sovs til. Vi får også altid risengrød m. kanel og ris a la mande m. kirsebærsovs.
Når vi har spist og ryddet op efter maden danser vi rundt om juletræet og synger nogle julesange, det er nok den største tradition overhovedet ved julen!
Og derefter åbner vi så med spændte ansigter gaverne, som vi længe har glædet os til..
Efter gaverne plejer vi som regel at drikke en kop kaffe og spise småkager eller konfekt, og så er klokken også altid ved at være så mange at vi siger godnat til den juleaften og går i seng.

skrevet af Janni.  

Jul i Eritrea og i Danmark
Den første december går man ud for at købe juletræ. Hver morgen går man ned i kirken for at synge og bede. Den 23. og 24. december holder man stor fest.
Og folk får penge og gaver af hinanden.
Alle spiser sammen og hygger sig, de voksne drikker. Til sidst danser moren og faren sammen.
Når der danses gives der også penge.
Man besøger også hinanden i Eritrea.

Det vigtigste er, at man skal i kirke når det er jul.
I Eritrea danser man ikke om juletræet.
Jeg håber at jeg får en god jul i Danmark.

Filmon

JULETRADITIONER!

Når det bliver december pynter man op, så man kan se at det er jul.
Senere på måneden skal man ud og købe julegaver til familien.
Man skal jo også have et juletræ til jule aften, så at man har noget at lægge gaverne ind under.
Juleaftensdag  føles så lang, fordi jeg bare venter på at det bliver aften.
Når det endelig er blevet aften så får vi gæster, og så skal vi have flæskesteg og meget andet. Vi får også risalamande,  hvor det gælder om at få  mandelen.
Der skal også danses om juletræ mens vi synger julesange.
Efter at vi har danset om juletræet skal vi pakke gaver op.
Og resten af aftenen hygger vi os med dem vi er sammen med fra familien.

Charlotte

Juleaften

Juleaften plejer vores familie at spise kalkun, flæskesteg, brune kartofler, hvide kartofler, rødkål, og brunt sovs. Til dessert er der jo selvfølgelig risalamande og kirsebærsovs. 
Efter vi har spist går min far ind i stuen og tænder juletræets lys .
Vi danser også rundt om juletræet, og der synger vi salmer som:
Dejlig er den himmel blå, Dejlig er jorden, Et barn er født i Bethlehem og mange andre sange.
Efter det deler vi gaverne ud, det er det bedste!

Min egen mening

Jeg syntes at juleaften er den aften hvor hele familien skal være samlet, det er også den mest hyggelige aften på hele året. Næsten hver familie har sin egen tradition for juleaften, vores tradition er at min morfar eller min far tænder juletræet.
Tina

Af Tina 7a

 

Julen 

Julen er for mig den bedste tid på året, fordi der kan man bare glemme alle sine problemer og bare hygge sig sammen med sin familie.
I december kan man gøre alt det, man ikke har tid til resten af året f.eks. bage, se julekalender, de fleste børn har enten en pakkekalender ellers for de adventsgaver. Jeg får selv en pakkekalender hvert år af min mormor og morfar og den får mig til at stå op hver morgen i december.
Noget af det der gør julen så hyggelig er, at hele familien er samlet og alle bare tænker på at hygge sig.
I julen pynter  man jo også op og så er der i hvert fald ingen grund til ikke at hygge sig.
Juleaften er noget meget specielt for der er alle glade, og  samlet, vi får god mad og synger og danser rundt om det grønne juletræ, som vi har hygget os med at pynte op.
Desværre er der mange, der har alt for travlt i julen og de glemmer hvad julen egentlig går ud på.
Julen har også meget fantasi i sig, for der er jo nisserne og julemanden. Jeg tror også, det er en af grundene ti, at både børn og voksne er vilde med julen. Jeg tror også det at købe og give og ikke mindst at få julegaver er med til det. 

Skrevet af Mette.

Min jul!

  Da jeg var lille, var julen bare det bedste!
Gaverne, hyggen, julekalenderen der skulle åbnes og den lille pakke som skulle åbnes inden man skulle i børnehave.
Men nu er julen bare noget som kommer, og som er en meget hyggelig højtid, nok den mest hyggelige hele året.
Vi gør meget ud af julen hjemme hos mig.
Sådan foregår vores juleaften:
Vi holder altid jul derhjemme, sammen med min onkel. Klokken fjorten går vi i kirke. Når vi er færdige der, tager vi hen på min bedstemors gravsted, der ligger i Åbyhøj.
Vi tænder altid et lys, det er der mange der gør, og jeg tror det ser flot ud julenat.
Når vi kommer hjem, lægger jeg alle pakkerne ind under træet.
Kl. seks- halv syv spiser vi. Vi får altid and og flæskesteg, hvide og brune kartofler.
Omkring klokken otte begynder vi at danse om juletræet.
Vi synger fire-fem sange, og så er det tid til at pakke gaver op.

Julie

Julen i Danmark

Julen er en højtid hvor mange mennesker virker stressede, fordi de skal nå en masse ting inden den 24. dec. nemlig juleaften, bl.a. at købe julegaver og at pynte op med julestads og nisser.
Juleaften samles man med familien for at fejre Jesu fødsel ved at give hinanden julegaver og for at spise et stort måltid sammen.
Maden består normalt af:
Flæskesteg, andesteg, kalkun, medister, hvide og brunede kartofler, rødkål, brun sauce og sidst men ikke mindst, ris à la mande med kirsebærsauce og mandelgave.
Når opvasken er klaret, får man julegaverne og senere får man kaffe og småkager, nødder, appelsiner, æbler og andet juleknas.
Både 1. og 2. juledag bruger folk til at holde julefrokoster for familie og venner, og så spiser og drikker man en hel masse igen.

                                                                                               Gitte!

 

Juletradition

I min familie holder vi meget af at tænde første lys i adventskransen og samtidig spise brunkager.
Her er en opskrift fra min oldemor på brunkager:

½ kg smør
½ kg melis
¼ kg lys el. mørk sirup
125 g groft hakkede mandler
7 g stødt nelliker
25 g stødt kanel
15 g potaske
1 kg mel

Smørret smeltes i en stor gryde. Melis og Sirup tilsættes. Når det er nået kogepunktet, tages gryden af.
Mandler, nelliker og kanel kommes i.
Afkøles! . Når massen er lunken æltes mel i, det æltes godt og formes til 4 tykke pølser. Sættes i køleskabet til næste dag. Skæres ud i tynde skiver på brødmaskinen eller med kniv. Bages ved 170 grader i ca. 5 min.

Vores nærmeste familie samles d. 23 december, hvor vi får et festligt måltid mad.

Bagefter leger vi pakkeleg. Alle deltager skal komme med en pakke til max. 20 kr. Et bæger med en terning går på omgang. Det gælder om at slå en 6`er, for så må man tage en pakke fra bordet. Når alle pakkerne er afsat, stilles et minutur på en vilkårlig tid. Nu må man begynde at stjæle fra hinanden. Når uret ringer, er spillet slut og man må åbne sine pakker- hvis man ellers har nogen.

Nina

Juletraditioner

Første søndag i advent køber vi et juletræ. Vi sætter juletræet på terrassen og sætter lyskæde på. hver aften og morgen tænder vi juletræet.
Lillejuleaften tager vi juletræet ind i stuen. Juleaftensdag henter vi julepynten oppe på loftet ned og pynter juletræet med julepynt og levende lys. I toppen sidder der en stjerne. Under juletræet ligger vi vores julegaver.
 Når vi har spist julemaden og set julekalenderen i TV, bliver juletræet tændt. Så får vi gaverne.
1. juledag sætter vi nye lys i træet og tænder det igen om aftenen.
2. juledag tager vi julepynter ned fra juletræet og pakker det ned i en kassen. Juletræet sætte vi ud på terrassen igen og sætter lyskæde på. Så står det til nytår.

Leif

Jule-traditioner

  Den 24. December hvert år holder jeg juleaften. Jeg holder jul derhjemme sammen med min familie. Man får altid flæskesteg eller andesteg juleaften i Danmark, så det får vi også.
Til dessert får alle de andre altid risalamande, imens jeg får risengrød. Man putter
altid en mandel i risalamanden eller risengrøden, og den person der får mandlen, får en mandelgave, som næsten altid er en marcipangris. 
Når man har spist skal man
have gaver. De ligger under det flotte og pyntede juletræ, med stjernen i toppen.
Når man har fået gaver sidder man og hygger sig lidt, og når gæsterne så er gået hjem er man meget træt efter en lang dag, og lige parat til at gå i seng. 
Jeg  elsker julen
og hele december måned, fordi så skal man ud at købe julegaver. Jeg synes at det er hyggeligt når man skal pynte op med julepynt i hele huset. Jeg synes bare at der skulle sne, men det gør der desværre ikke i år. 
Jeg synes at det er hyggeligt når man er sammen med
hele familien, og når man laver jule småkager. Jeg elsker især når man skal pakke gaver op juleaften, får at se om man får noget af det, som man har ønsket sig.

  GLÆDELIG  JUL.   -  Marlene L.E.

 

Juletraditioner

Min December begynder med pakker, jeg får nemlig en pakke hver dag fra min pakkekalender.
En af min families juletraditioner er, at vi skal lave nissehøj. Nissehøjen består af vat, som du har lagt på en reol. Vattet skal forestille sne. Når vattet sidder godt fast, stiller du nisser og små huse ned i ”sneen”. Og til sidst kommer det til at ligne en lille sød nisselandsby.
En anden tradition er at vi tager ud i en skov for at plukke et juletræ. I min Fars familie er det også en tradition at plukke juletræ og ikke fælde et. Juletræet skal være en rødgran.
Julemenuen står på flæskesteg med rødkål og til dessert risalamande. Efter maden skal der danses rundt om juletræet, vi plejer at synge nogle salmer og til sidst ”nu er det jul igen”. Så bliver alle gaverne båret ned til rødgranen, og så sætter vi os alle sammen rundt om træet. Og så  en efter en går man op og tager en gave, så man kan se hvad de andre har
fået.        

  Glædelig jul                  Søren

Min Jul

Vores traditioner starter den 1. december, hvor vi begynder at  lave julepynt og hænger det op, vi laver også adventskrans.
Min mor bager småkager og køber pebernødder. Vi har også kalenderlys, mens de små ser julekalender. En ting jeg ikke må glemme det er, at vi altid har en chokolade-julekalender.
Hver søndag får vi adventsgaver af vores mormor og morfar. Her i decembermåneden bliver vi inviteret til en masse jule-frokoster. Vi holder vel også en eller to selv.
Ca. en uge før juleaften køber vi et juletræ og sætter det op, mens alle julegaverne bliver sat under træet.
Juleaften spiser vi  and og ris a la mande til dessert. Der er også en hel mandel i, og den som finder mandelen vinder en gave. Vi får os også en lille dans rundt om juletræet men vi synger nogle sange.Til sidst pakker vi alle sammen vores gaver op og bliver rigtig glade for de ting vi får.

                                                                                  skrevet af Sidsel

Mine juletraditioner

Det starter en af de første dage i december, hvor vi pynter vi op.
Dagene i december bager vi småkager, laver konfekt, juledekorationer, et med kalenderlys og en adventskrans som vi brænder hver advent. Min storesøster og jeg giver hinanden adventsgaver. Det er andet år, vi gør det, så det er vist ved at blive en tradition.

Hvert år har vi pakkeleg sammen vores gamle naboer. Det går ud på, at vi hver skal have 2 gaver med, som vi så har pakket ind i rigtig mange lag. Så har vi en terning som vi skiftes til at slå med, og den, der først slår en sekser, skal begynde at pakke gaven op med kniv og gaffel. Terningen går stadig rundt, når den næste slå en sekser, går pakken videre. Den, der får det sidste lag af, får pakken og sådan bliver det ved ind til, der ikke er flere gaver.
Juleaften holder jeg skiftevis ved min mor og far. Når jeg holder sammen med min mor, er vi alt tid hos min bedstemor og bedstefar. Resten af min familie er der også. Vi spiser andesteg , flæskesteg, kartofler, brun sovs. rødkål og brunede kartofler. Til dessert får vi risalamande med kirsebærsovs og der er også en hel mandel i, og den, der får den, får en mandel gave.
Bagefter danser vi om juletræet og synger. Gaverne ligger under juletræet. Dem pakker vi op, når vi er færdige med at synge.
Når jeg holder jul sammen med min far, er det forskelligt, hvor vi holder det men det, er næsten på samme måde.

Sofie

 

Har du en spædende, morsom erindring om en jul eller en juletradition, som du synes skal med på denne side, så skriv den ned og afleverer den på Tilst Bibliotek eller send os den som e-mail. arkivet@tilstarkiv.dk