Starten

 Fra aktieselskab til andelsselskab 

 Forslag om salg af forsamlingshuset

 Formænd, værter og bestyrelse

 

 Begyndelsen i 1948:

Initiativtageren til opførelsen af et Forsamlingshus i Tilst var førstelærer Carl Christensen, Tilst Skole. Krigsårernes sammenhold i befolkningen mente han kunne videreføres ved opførelsen af et borgernes eget hus. Da tanken fandt grobund blandt borgerne blev der indkøbt en træbarak, der af tyskerne var opført til infirmeri (sygehus) i Rom ved Lemvig. Ved frivillig arbejdskraft blev grunden støbt og barakken blev transporteret til Tilst og rejst. Den har nu foreløbig stået på Tilst Østervej i 50 år.

Fer projektet blev realiseret havde 70-75 borgere i Tilst og Kasted tegnet sig for en kapitalandel. Pa det grundlag blev A/S Tilst-Kasted Forsamlingshus stiftet d. 25 februar 1948, med Carl Christensen som formand. Desværre blev aktieselskabet aldrig behørigt registreret, hvilket gav senere formænd grå hår i hovedet - men det er en helt anden historie.

Med kapitalgrundlaget i orden og frivillig arbejdskraft fra bønder, håndværkere, entreprenører og arbejdere til rådighed, blev huset så rejst og taget i brug i løbet af 1948. Den nøjagtige dato for indvielsen har ikke kunnet opspores, men måske til høstfesten i september. Der var derefter i 40 år høstfest i Forsamlingshuset for egnens bønder og deres medhjælpere.

Tilst havde fået et samlingssted med plads til fællesskab. I mange år var Forsamlingshuset eneste samlingssted i Tilst. Først langt senere kom forskellige selskabslokaler, Sognegården, Lokalcentret, osv.

 

 Fra aktieselskab til andelsselskab:

Da huset blev bygget blev pengene skaffet, ved at en kreds af borgere indbetalte et beleb hver og dette i forbindelse med et mindre lån var nok til at rejse huset. Det blev kaldt et aktieselskab - men det blev ikke registreret nogen steder.

Sådan kørte huset i mange år. Det hvilede økonomisk i sig selv - indtil begyndelsen af 70’erne. Da blev der behov for at modernisere huset bl.a. med nyt varmeanlæg, nyt køkken mm. - og det kunne ikke gennemføres uden at optage lån. Det kunne imidlertid kun lade sig gere hvis bestyrelsen hæftede personligt. Det ønskede de af gode grunde ikke. Det blev besluttet at ændre husets status til et andelsselskab. Udredningen af husets ejerform tog flere år, men i 1975 kunne Tilst-Kasted Forsamlingshus amba stiftes hvorefter, der kunne optages de nødvendige lån til moderniseringer.

Der blev samtidig rettet op på en tinglysningsfejl i 1948, således at det jordstykke, selskabet ejer, blev ført korrekt ind i tingbogen.

Andelsselskabet har i dag 82 andelshavere. Heraf 25 der blev overflyttet fra det gamle aktieselskab og 57 der senere har tegnet andele på 100 kr. Det er fortsat muligt at tegne andele på 100 kr. hvis man vel at mmrke bor på den ”rigtige” side af Viborgvej. I selskabets vedtægter er det beboere i den ”tidligere Tilst-Kasted Kommune”, der kan tegne andele. Udover enkeltpersoner har følgende foreninger andele: Tilst Folkedansere, Kasted Beboerforening, Rampelyset og TST

 

 Forsamlingshuset skulle sælges:

Der har flere gange i løbet af de 50 ar været forslag om at sælge huset. Forslagene har været fremsat når en bestyrelse er kørt træt i arbejdet med at drive huset.

Første gang var i 1971. Formanden gennem 13 år Poul Simonsen gik af sammen med et par andre fra bestyrelsen. værtsparret gennem 10 år Ida og Børge Poulsen sagde op. Der var behov for renovering af værtsparrets lejlighed bl.a. skulle kakkelovnsopvarmningen erstattes med centralvarme. En udvidelse af huset blev i øvrigt drøftet. På generalforsamlingen i marts blev det så foreslået at sælge huset i stedet. Forslaget faldt og der blev valgt en ny bestyrelse med Kurt Johansen som formand. værtsparret blev 3 år mere.

Næste gang var i 1985. Forslag om salg blev fremsat på generalforsamlingen i april. Baggrunden var en vært, der efter mindre end 1 år havde sagt op. Bestyrelsen havde ikke tiltro til, at huset kunne køre videre med skiftende værter. Forslaget om salg blev nedstemt. Bestyrelsen valgte at gå af. På en ekstraordinær generalforsamling blev valgt en helt ny bestyrelse med Henning Herlev Sørensen som formand. Det blev besluttet fremover at drive huset uden vært. 

Formænd og værter 1948 - 1998:

Formmænd:

1948-1957 1957-1971 1971-1976 1976-1983 1983-1984 1984-1985 1985-1993 1993-1995 1995-

 

Ferstelærer C. Christensen

Gdr. Poul Simonsen

Gartner Kurt Johansen

Købm. Knud Mortensen

Vognm. Kristian Mellergård

Gartner Kurt Johansen

Afd.chef Henning Herlev Sørensen

Lærer Dan Balsby

Afd. chef Henning Herlev Sørensen

 

 

 

Værter:

1948 -1961 1961-1974 1974-1976 1976-1982 1982-1983 1983-1983 1984-1985 1985-

 

Niels Christiansen

Ida og Børge Poulsen

Margit og Hardy Hansen

Stinne og Kresten Hansen

Bjarne Knudsen

Hans Ebbesen

Aja Foldager

Forsamlingshuset drives herefter uden vært.

 

Nuværende bestyrelse:

Annelise Hansen

Birthe Sørensen

Preben Sørensen

Henning Herlev Sørensen

Niels Erik Rasmussen

Jane Møller Hansen Marianne Jelsbech Henning Blushøj