Skjoldhøjparken

Skjoldhøj-området var tidligere en husmandskoloni med små husmandssteder spredt ud i området. Husmandsfamilierne levede i meget beskedne kår. Men igennem sammenhold og samarbejde, flid og dygtighed markerede de sig ofte i forhold til de større gårdejere i True.

Sognerådet i Brabrand-Årslev kommune var i 1960'erne om end endnu mere interesseret i at tiltrække byudviklingen end Tilst-Kasted sogneråd. I Brabrand-Årslev kommune, som det meste af 1960'erne var borgerligt styret, foregik udstykningen i privat regi. Planerne for byudvikling var tilmed langt mere vidtgående end i Tilst.

I Brabrand-Årslev kommune var det nemlig tanken at opføre en helt ny forstadsby med op mod 50.000 boliger primært i etagebyggeri. Det er velkendt, at Brabrand Boligforening nåede et langt stykke med især Gellerupplanen, Toveshøj og terassebyen i Holmstrup, men man kom dog aldrig i nærheden af det planlagte omfang.

En mindre del af den store egnsplan var udstykningen af et 25 ha stort område øst for True. Det var det lokale firma A/S True Holm, der stod for udstykningen. Byggeriet indledtes med udstillingen "Deres hus 1968", hvor 25 arkitekter havde opført hvert sit bud på fremtidens parcelhus. Udstillingen blev et stort tilløbsstykke, hvor de mest utraditionelle huse blev de mest beundrede, ikke mindst arkitekterne Friis & Moltkes bidrag til udstillingen.

Men da folk begyndte at bygge huse på parcellerne, var det dog ikke de dyre arkitekttegnede huse, der blev valgt, men derimod de halvbillige og de billigste typehuse. Det var eksempelvis Koch-huse, Hosby-huse og Succes-huse. I 1974-75 sluttedes sidste etape af mod syd med parcelhus- og rækkehuskvarteret Grønnevangen.

Billedet viser et husmandssted fra Skjoldhøj. Øverst i billedet ses Viborgvej, dér hvor Bilka i dag ligger.

   
Hele Skjoldhøjparken Villaby var organiseret i et nærmest labyrintisk vejnet og et parallelt stisystem. Idealet var, at skolebørnene ikke skulle krydse den motoriserede trafik på vej til skole. A/S True Holm fremhævede desuden i deres reklamepjece, at der planlagdes et stort friluftsbad midt i villaområdet og et butikscenter i det syd-østlige hjørne. Syd for den nye Skjoldhøjvej skulle der ligge skoler og andre institutioner samt grønne områder. Hverken friluftsbadet eller butikscenteret blev dog realiseret. Butikscenteret blev bremset af, at lavprisvarehuset Bilka kom. Og området, hvor friluftsbadet skulle ligge, blev udstykket og bebygget med parcelhuse.

Der er idag er over 1.000 husstande i Skjoldhøjparken og kvarterets grundejerforening kan prale af at være Danmarks største ejerlav.

   

Skjoldhøjparken, da den endnu var ny.

Her ses den gamle landevej Århus - True, der hvor Skjoldhøj Skolen nu ligger