Tornballegård

 

Herunder en beretning fortalt af forhenværende gårdejer Jørgen Kåe, der på det tidspunkt hvor, han fortæller er 82 år gammel

Det er meget få kendsgerninger  vedrørende forholdene i Tilst i gamle dage, der er nedfældet i skrifter. De nuværende ejere af gårdene ved bemærkelsesværdigt lidt, - ud over hvilket årstal de selv har erhvervet ejendommen. Har gården været i samme slægt i generationer, husker man til ned faderens meritter.

Gud ske lov bor der i byen flere ældre mennesker, der fungerer som omvandrende arkiver. En af dem er forhenværende gårdejer Jørgen Kaae, født i Geding af landmandsslægt. Lydbåndet i hans hukommelse er i hvert fald ikke befængt med kalkstøv, skønt han snart runder de 82.

Vel anbragt i lænestolen med en god cigar, løser han op for posen med historier om gamle dage. Han kan fortælle adskillige ting om forholdene tidligere, spækket med detaljer, så man næsten fornemmer selv at have oplevet det.

I Jørgen Kaaes barndom var der skole i hver lille by. Han selv gik i Geding Skole, og han var den udvalgte, som blev sendt til skolen i Tilst for at spørge daværende lærer Kristiansen, der alene klarede undervisningen af børnene Tilst, om hvornår der skulle holdes sommerferie. Det skulle helst være samtidig på begge skoler. Han fik besked med tilbage, og så var den sag afgjort, - En generation længere frem og der er 41 lærere i Tilst

 

"Heshus"

 

- Men det var gårdene. Tornballegård, den vestligste gård i byen på sydsiden af Bysmedevej, har ligget der i flere hundrede år. Også den er en gammel slægtsgård. Nu er kun stuehuset tilbage og det beboes af gårdens tidligere ejer, Søren Leth. Søren Leths far, Niels Leth var landmandssøn fra Kvottrup og flyttede til Tilst, da han giftede sig med Stine, som var født på gården.

Udhusene til Torrnballe gård og Vestergården lå tidligere lige over for hinanden. Det var helt lukkede gårde med en port gennem laden som indkørsel, og de to porte lå på linje, så man fra den ene kunne se lige ind på gårdspladsen i den anden. På den anden side vejen, lige over for laden, lå et såkaldt "heshus", der hørte til bedriften. Det var at sammenligne med et stort stråtag, der gik helt ned til jorden i begge sider. Der var ingen sidemure, kun gavle. Deraf navnet "heshus". Huset blev anvendt dels som lade og dels som redskabsskur.

 

- Det va' mæ og Anders Gammel

 

I 1924 overtog Søren Leth gården fra sin far. Der skulle da bygges et aftægtshus og ”heshuset" måtte vige pladsen for et mere moderne beboelseshus. Her boede Niels Leth og hans hustru på aftægt i flere år. I 1959 købte Jørgen Kåe huset og bor her stadig. Det kniber for øvrigt lidt med loftshøjden i kælderen, bemærker Jørgen Kåe, men Søren Leth har forklaringen. Det var jo mæ og Anders Gammel, der sku graw kælderen ud, men det var sgu for hårdt, så vi opgav for tidligt.

Udstykningen fra Tornballegård skulle blive den, der startede Tilst - Kasted kommunes opkøb af jord, hvormed en mere planlagt udstykning kom i gang. Det skete i 1962. Efter forhandling med ejeren overtog kommunen gården med alle dens arealer og udhuse, mens stuehuset stadig er Søren Leths ejendom.

  Nu var jorden på den nordlige side langs Vestervej fra byen ud til Todderupgårdens marker ved Viborgvej; bortset fra nogle få tønder land, der tilhørte gartner Hannerup, kommunens ejendom. Af gartner Hannerup købtes kort efter også dette areal og en byggemodning kunne begynde.

Nærmest byen blev et areal udlagt til industrikvarter og yderst blev udstykket grunde til parcelhusbyggeri. Det åbne stykke mellem disse to arealer er senere solgt til Åbyhøj Boligforening med henblik på parcelhusbyggeri til udlejning.

Tornballegårds tid som slægtsgård er forbi, - måske til skyndet af, at ingen af Søren Leths børn er beskæftiget ved landbruget. Udviklingens fangarme har omklamret gården, som den har omklamret flere gårde i Tilst, og sikkert vil fortsætte med i de kommende år.

Her ses Tornballegårds velholdte stuehus fotograferet i 1973

Her ses Tornballegård set fra kirken foto fra 1965

 

Klinet opad Vestervej ligger udhusene til Tornballegård , her fotograferet lige inden kommunen lod dem nedrive til fordel for en tiltrængt vejudvidelse