Krumknive til at skære for- og bagside af stavene med
|
Når en landmand i endnu tidligere tider skulle bruge en tønde eller et kar klarede han sig ved at udhule en træstamme. Men dette var et møjsommeligt og tidkrævende arbejde. Efterhånden som landmændenes behov for tønder og baljer blev større, bosatte der sig en bødker i de fleste landsbyer. Det vides at der i Tilst allerede i 1801 var en husmand Christen Nielsen, der også lavede bødker arbejde. I perioden fra 1834 og til i al fald 1880 har den hele tiden været bosat mindst en person i Tilst hvis hovederhverv bødker. Senere kom der andre materialer frem til fremstilling af tønder og baljer, og andre og billigere produktionsmetoder erstattede efterhånden næsten fuldstændig og bødkerens traditionelle arbejde Arbejdet og værktøjet: Først skulle der kløves træ til stavene, dette blev gjort med en
særlig langskaftet mejsel, som med en hammer blev drevet ned langs årene i
træet. Derefter blev stavene anbragt på skærebænken, hvor bødkeren
skar dem til ved hjælp af særlige skæreknive en til at skære
bagsiden af stavene og en anden til at skære forsiden af stavene. Hver
enkelt stav skulle endvidere have kanterne skåret skrå, så stavene når de blev sat
sammen dannede en tæt sluttende cirkel rund overflade, dette arbejde var
meget vanskeligt og krævede et godt syn og stor erfaring. Til dette
arbejde brugte bødkeren en stor
høvl ca. 1,5 m. lang, som stod på skrå med den ene ende mod gulvet og
den anden ende støttet af en buk hævet ca. 1 m. fra
gulvet. Nu skulle stavene samles, de blev så stillet på enden inden i
et tøndebånd, der var forsynet med et spænde, sådan at det kunne
trækkes sammen ligesom en livrem, når stavene på denne måde var
blevet trukket sammen i den ene ende, åbnede de sig i den anden ende
ligesom en blomst, der blev så lagt et svært reb omkring stavene i
denne ende, og med et specielt apparat en hånddrejer blev rebet strammet
og stavene samlet også i denne ende, herefter blev det første
tøndebånd sat på, rebet blev slækket og fjernet og tøndebåndet blev
med en mukkert slået ned på plads, så blev tønden vendt, og der blev
sat tøndebånd på i den anden ende. Enderne af stavene blev først med
en håndøkse hugget til, efter at der var sat tøndebånd på og
derefter afrettet med en ligeskærerhøvl. Med et helt specielt redskab
en tængsel, der kun hvilede på stavenderne, blev der skåret eller hugget
en skrå kant. Tønderne skulle også have låg og bund, der skulle derfor
skæres riller en såkaldt krøsgang, som låg og bund kunne hvile i, til
dette arbejde blev der brugt en en håndkrøs, en lille sav med et buet blad med
kun få tænder, krøsen blev så styret af tøndens egen runding, og med
den blev der lavet en krøsgang hele vejen rundt, endelig blev denne
yderligt uddybbet med en udarbejdshøvl, sådan at krøsgangen blev til
en V -formet grube. Til spande, smørkærner blev der anvendt en særlig træsort. Spandene var bredest foroven og smallest forneden. Med smørkærnerne var det omvendt. Bødkeren lavede dem på lignende måde, som han lavede tønder, men de var lettere at fremstille, fordi de ikke skulle bue ud på midten. |
Bødkeren
har her staven hvilende på skærebukken, mens han med sin båndkniv
skære staven til. Dette var et arbejde der krævede megen beregning og
stor præcision, og bødkerhåndværket var derfor i gamle dag et meget
agtet håndværk.
Beskrivelse og tegninger stammer fra Tilst Egnsmuseum som har fået materialet fra en lokal hobby-bødker |