I tidligere tider var smeden helt uundværlig i den lille landsby, og grovsmeden blev længe betragtet som landsbyens vigtigste håndværker, fordi hans arbejde var anvendeligt på så mange områder i den gamle landsby, i landsbyfællesskabets tid gik bønderne ofte sammen om at bygge en smedie og ansætte en smed. Det var således bymændene der ejede smedien og aflønnede smeden. Landsbysmedierne er nu næsten helt forsvundne ligesom grovsmeden, hans arbejde er blevet delt ud i mange forskellige fag, der arbejder med metal og mekanik.
En sådan landsby smedie fremstillede og reparerede utallige ting. Det vides ikke sikkert, hvor længe der har været en smed i Tilst, men landsbysmedien, som i 1974 blev omdannet til vinstue, var da mindst 200 år gammel og stammer altså fra landsby fællesskabernes tid.
 


Hjul med smedet jernring omkring




Et smedet hængsel




Hestesko og hammer




Færdig smedede hestesko

Smeden var en agtet mand, på grund af det han fremstillede var uundværligt for datidens samfund.


Det var smeden der fremstillede redskaberne til brug i mark og skov, plovskær og økse. 


Det var smeden der lavede hesteskoen og skoede hesten, hvis hesten havde et sår, så var det også smeden der brændte dette. I en periode har der været en ekstra uddannelse til smede, sådan at de kunne kurere dyr, der var syge. 


Det var også smeden der kunne trække tanden ud, hvis en mand havde tandpine, det kom af at det var smeden der lavede tangen til at trække tanden ud.



Det vigtigste inventar i den gamle landsbysmedie var essen og ambolten, ambolten var anbragt anbragt nærved essen.  Ambolten var lavet af smedejern og har stort set haft samme facon igennem de sidste to tusinde år


Som nævnt var det smeden der smedede og formede hesteskoen, når skoen var formet og færdig skulle der laves en fordybning til sømhovederne ellers ville hovederne blive slidt af sømmene og hesten tabe skoen. Denne fordybning lavede smeden med en sæthammer mens stålet var glødende. Nu mangler der blot at blive lavet huller til sømmene disse lavede smeden med en lokkehammer, en hammer der har en spids af samme form som sømmets hoved.

Når så hesten kom til smeden for at få nye sko, så udvalgte smeden den størrelse sko, der så ud til at passe bedst til den pågældende hest, og passede den til, så den kom til at sidde godt, den blev så glødet og presset mod hestens hove, så den brændte sig fast. Til slut blev der slået søm igennem hullerne i hesteskoene op i hornhoven, hvad der evt. stak ud af sømmet blev nippet af eller vegnet.


Ambolten med forhammer med hestesko hængende over hornet



Sænker og sæthammer på plads i det dertil indrettede beslag på væggen i smedien 



Tre smedietænger fladtang, rundtang og ulvekæbe, sådanne tænger skulle kunne tåle både opvarmning og afkøling, for at kunne klare dette, samt at kunne tilpasse sig den opgave de skulle bruges til, blev disse tænger fremstillet af smediejern

Ikke Aktiv